Mi kell egy SUP túrára?

Deszka és lapát – ez elég ahhoz, hogy elkezdhesd a SUP gyakorlását.
Mi kell egy SUP túrára?

Ez a Hawaiiról származó sport a kenuzás és a szörfözés kombinációja. Ennek eredményeként az aktív időtöltés egy meglehetősen egyszerű és elérhető formáját kapjuk, amelyben életkortól függetlenül bárki megtalálhatja a számítását. A lelkes adrenalinvadászok is becserkészhetik a napi izgalomadagjukat az aktivitás jóvoltából. Cikkünkből megtudhatod, mire van szükséged ahhoz, hogy elkezdhess egy életre szóló kalandot ezzel a sporttal.

A Stand Up Paddle (röviden SUP) egy olyan sport, ahol egy szörfszerű deszkára állsz, és egy hosszú lapáttal a kívánt irányba kormányozhatsz. A fő különbség a szörfözéshez képest az, hogy a saját izmaidat használod a SUP-on való mozgáshoz, függetlenül a szél és a hullámok erősségétől. Függetlenül attól, hogy milyen típusú sportoló vagy – akár az adrenalin tüzel, akár inkább a laza úszást és a természetet élvezed –, a SUP lehetővé teszi, hogy a saját preferenciáid szerint valósítsd meg sportcéljaid. A Stand Up Paddle nagyszerű ötlet az egész test hatékony edzéséhez. Ennek köszönhetően a nagy izomcsoportokat, a mozgáskoordinációt és a test egyensúlyát is hatékonyan edzheted. Ugyanakkor ez egy olyan tudomány, amely nem terheli meg az ízületeket. Így bárki, aki nem fél felállni a deszkára, kipróbálhatja magát a Stand Up Paddle-ben. Időseknek és gyerekeknek egyaránt kiváló alternatíva, más vízi sportokhoz képest pedig nagyon könnyű elsajátítani az alapokat. Csak úszni kell tudni. Mint minden más vízi sportnál, a SUP esetében is nagyon valószínű, hogy időnként leesel a deszkáról, ezért könnyedén kell tudni navigálni a vízben, és szükség esetén vissza kell tudni úszni a partra.

Hogy mik a megfelelő felszerelések a SUP gyakorlásához?

A SUP-on való túrázáshoz szükséges felszerelés nem sok elemből áll. Valójában csak egy merev vagy felfújható SUP deszkára és egy SUP evező kellékre van szükséged. Ez pont elég ahhoz, hogy a vízre merészkedj, és megpróbálj a felszínen maradni. Az időjárástól függően azonban mindig ügyelj a megfelelő ruházatra és a biztonsági kiegészítőkre.

  • Tavasz/nyár – fürdőruha, fejfedő és napvédelem.

  • Ősz/tél – búvárruha, neoprén zokni és kesztyű, plusz sapka.

Biztonsági intézkedések: mentőmellény vagy pneumatikus bója (felfújható bója) és lábra rögzíthető póráz, ha azt szeretnéd, hogy esés esetén ne ússzon túl messzire a deszka.

Kapcsolódó cikkek

Mi kell egy SUP túrára?

Mi kell egy SUP túrára?

Deszka és lapát – ez elég ahhoz, hogy elkezdhesd a SUP gyakorlását.

Így tarthatjuk karban a sporteszközeinket a tavaszi időszakban

Így tarthatjuk karban a sporteszközeinket a tavaszi időszakban

Mint minden eszköz, amit használunk, karbantartást kívánnak a sporteszközök is, és mikor van itt az ideje a karbantartásnak?

Emlékszel? Ezek a sztárfutballisták játszottak a magyar foci NB1-ben

Emlékszel? Ezek a sztárfutballisták játszottak a magyar foci NB1-ben

Brazil válogatott is játszott hazánk focibajnokságában.