Az öregedés sok negatívumot hoz a nők számára

Az öregedés, a nyugdíjazás, sok ember életébe hoz felüdülést, de a nők és a férfiak nem egyformán örülnek a munka nélküli, gondtalan napoknak. A kutatási eredmények sok különbséget fedeztek fel azzal kapcsolatban, hogyan is érinti az öregedés ténye a férfiakat és a nőket. Mutatjuk is a válaszokat!
Az öregedés sok negatívumot hoz a nők számára

A nőket jobban megviseli a nyugdíjazás

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a nőket sokkal jobban megviseli a nyugdíjazás, az, hogy nem kell minden reggel munkába sietni. A munka ugyanis egyfajta keretet ad az életüknek, ezzel szemben az otthoni tevékenységi körök mit sem változnak, hiszen a házimunkát ugyanúgy el kell végezni és sokan még a főzést sem bízzák másra. Ellenben a férfiak sokkal felszabadultabbá válnak nyugdíjas éveikre, mert sokkal több időt tudnak a hobbijaikra és a kedvenc tevékenységeikre áldozni. A nők viszont sokkal magányosabbnak érzik magukat, még akkor is, ha házasságban élnek.

A nők tovább élnek

A tanulmányok arról számolnak be, hogy a nők átlagéletkora jóval magasabb, mint a férfiaké. Tovább élnek és logikusan, jóval több betegséggel is kell megküzdeniük, mint a férfiaknak. A nőket gyakran fenyegeti az elhízás és az ízületi gyulladás idősebb korban, ami miatt sokkal nehezebben tudják a napi tevékenységeiket elvégezni.

A nők és a férfiak fájdalomküszöbe is eltérő. A nők sokkal kevésbé tűrik idősebb korban a fájdalmat, ami a női nemi hormonok csökkenésének köszönhető. A férfiak ezzel szemben sokkal jobban tolerálják, ha fáj valamilyen testrészük, pedig a korábbi kutatások épp az ellenkezőjét írták le. A krónikus fájdalom ráadásul mentális problémákat is magával hozhat, mivel zsugorítja az agyat. Ez ellen viszont lehet védekezni, mégpedig testmozgással. A rendszeres mozgás segít a súlycsökkentésben, csökkenti a fájdalmat és sok más betegség ellen is véd, többek között a mentális betegségek ellen is.

Az özvegy, egyedül maradt hölgyeknek nem csak a testi fájdalmakkal, hanem a lélekre nehezedő gondokkal, többek között a gyásszal is meg kell küzdeniük. Sokan lesznek magányosak és sokan küzdenek szorongással, illetve depresszióval is.

A nyugdíjas években a nők nehezen dolgozzák fel, hogy kirepültek a gyerekek és nem kell úgymond a családról gondoskodni, míg a férfiak sokkal jobban kötődnek a nyugdíjas évek alatt a családjukhoz és sokkal több időt is szánnak a barátaikra, az unokáikra, mint az ugyanolyan életkorú hölgyek.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Az öregedés sok negatívumot hoz a nők számára

Az öregedés sok negatívumot hoz a nők számára

Az öregedést a két nem, nem egyformán viseli. A férfiak sokkal pozitívabban viszonyulnak hozzá, igaz, az átlagéletkoruk is alacsonyabb.

A gyerekek imádják a trambulint. Válasszuk a legjobbat!

A gyerekek imádják a trambulint. Válasszuk a legjobbat!

Trambulinvásárlás előtt, mindenképpen tájékozódjunk, hogy a legjobbat válasszunk gyermekünk számára.

Játékbiztonság - Mire kell figyelni, ha gyerekeknek vásárolunk

Játékbiztonság - Mire kell figyelni, ha gyerekeknek vásárolunk

Ha játékokat vásárol a gyerekeinek, ügyelnie kell arra, hogy biztonságosan szerezze be őket.