Az öregedés sok negatívumot hoz a nők számára

Az öregedés, a nyugdíjazás, sok ember életébe hoz felüdülést, de a nők és a férfiak nem egyformán örülnek a munka nélküli, gondtalan napoknak. A kutatási eredmények sok különbséget fedeztek fel azzal kapcsolatban, hogyan is érinti az öregedés ténye a férfiakat és a nőket. Mutatjuk is a válaszokat!
Az öregedés sok negatívumot hoz a nők számára

A nőket jobban megviseli a nyugdíjazás

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a nőket sokkal jobban megviseli a nyugdíjazás, az, hogy nem kell minden reggel munkába sietni. A munka ugyanis egyfajta keretet ad az életüknek, ezzel szemben az otthoni tevékenységi körök mit sem változnak, hiszen a házimunkát ugyanúgy el kell végezni és sokan még a főzést sem bízzák másra. Ellenben a férfiak sokkal felszabadultabbá válnak nyugdíjas éveikre, mert sokkal több időt tudnak a hobbijaikra és a kedvenc tevékenységeikre áldozni. A nők viszont sokkal magányosabbnak érzik magukat, még akkor is, ha házasságban élnek.

A nők tovább élnek

A tanulmányok arról számolnak be, hogy a nők átlagéletkora jóval magasabb, mint a férfiaké. Tovább élnek és logikusan, jóval több betegséggel is kell megküzdeniük, mint a férfiaknak. A nőket gyakran fenyegeti az elhízás és az ízületi gyulladás idősebb korban, ami miatt sokkal nehezebben tudják a napi tevékenységeiket elvégezni.

A nők és a férfiak fájdalomküszöbe is eltérő. A nők sokkal kevésbé tűrik idősebb korban a fájdalmat, ami a női nemi hormonok csökkenésének köszönhető. A férfiak ezzel szemben sokkal jobban tolerálják, ha fáj valamilyen testrészük, pedig a korábbi kutatások épp az ellenkezőjét írták le. A krónikus fájdalom ráadásul mentális problémákat is magával hozhat, mivel zsugorítja az agyat. Ez ellen viszont lehet védekezni, mégpedig testmozgással. A rendszeres mozgás segít a súlycsökkentésben, csökkenti a fájdalmat és sok más betegség ellen is véd, többek között a mentális betegségek ellen is.

Az özvegy, egyedül maradt hölgyeknek nem csak a testi fájdalmakkal, hanem a lélekre nehezedő gondokkal, többek között a gyásszal is meg kell küzdeniük. Sokan lesznek magányosak és sokan küzdenek szorongással, illetve depresszióval is.

A nyugdíjas években a nők nehezen dolgozzák fel, hogy kirepültek a gyerekek és nem kell úgymond a családról gondoskodni, míg a férfiak sokkal jobban kötődnek a nyugdíjas évek alatt a családjukhoz és sokkal több időt is szánnak a barátaikra, az unokáikra, mint az ugyanolyan életkorú hölgyek.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

A gyerekek imádják a trambulint. Válasszuk a legjobbat!

A gyerekek imádják a trambulint. Válasszuk a legjobbat!

Trambulinvásárlás előtt, mindenképpen tájékozódjunk, hogy a legjobbat válasszunk gyermekünk számára.

Országok, ahova költözhetsz, ha csak angolul tudsz

Országok, ahova költözhetsz, ha csak angolul tudsz

Szeretnéd tudni, hogy hova érdemes költöznöd, ha valóban biztonságban szeretnéd érezni magad nyelvismeret tekintetében? Ebben a cikkben eláruljuk.

Mi kell egy jó fürdőhöz? Íme, a legfontosabb hozzávalók

Mi kell egy jó fürdőhöz? Íme, a legfontosabb hozzávalók

A bőrünknek sem mindegy, mit öntünk a fürdővízbe.