Változások a világában: mit jelent ma szülőnek lenni?

Szülőnek lenni sosem volt könnyű és nem is azért vállalják mert egyszerű. A mondás örökérvényű: “Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond”. Egy egész életre szóló feladat, minden életkorban más a megoldásra váró probléma, de mindig ajándék egy gyerek, még ha néha nem is érzik annak.
Változások a világában: mit jelent ma szülőnek lenni?

Minden kornak megvan a szülő-gyerek párosa, hol szigorral, hol elvvel, hol engedékenyen nevelve. Természetesen könnyebb még egy bölcsődés vagy egy óvodás nevelése, amikor a legfontosabb kérdések egyike hogy hol tudunk eladó ovis ágyneműt beszerezni?

Nehezebb most szülőnek lenni mint évtizedekkel ezelőtt?

A digitalizáció korában élünk, ahol a fiatalok nem nehézségként hanem pozitívan, segítségként gondolnak a digitalizációra. Jövőbeli hatására úgy tekintenek, mint egy ragyogó lehetőségre az életük megkönnyítésére. Ugyanakkor még elvárják, hogy azért az iskola adja csak át a gyereknek azt a bizonyos tárgyi tudást, holott lehet, hogy inkább a digitalizációval kapcsolatos készségeket kellene erőltetni. Maguk a szülők is útkeresésben vannak, hiszen mindenkinél ott a telefon, de a gyerektől elvárják, hogy ne azon lógjon.

A szülők életét és munkáját is meghatározzák a digitális platformok, a közösségi csatornákon élik az életüket, de a közösségi terek is különbözőek nem ott járnak a szülők, ahol a gyerekek, mit tudnak egymásról egyáltalán digitális szinten a szülők és a gyerekek?

A szabályok is megváltoztak, régen betartották és be is tartatták, nem volt következetlenség. Ma már a szülők a saját határaikkal sincsenek tisztában. Sokszor főleg az elmúlt években a szülők keverik a szeretet az engedékenységgel, énidőt akar, de a gyerekkel is szeretne minél több szabadidőt eltölteni. Nem akarnak konfrontációt a gyerekeikkel inkább hagyják, hogy ők határozzák mit, miért, mennyi ideig csinálnak.

Erősebb a digitális világ?

Egyértelműen IGEN! Bizonyos korig még befolyásolható általuk a gyerek, de ha a pár hónaposnak odateszik a telefont, hogy mesét nézzen és csendben legyen, akkor ez miért kérdés? Tudunk-e még úgy nevelni, hogy ne vigye vak vágányra a gyereket a digitális élet?

A szülői szeretetnek előfordul, hogy határozottnak és erélyesnek kell lennie, bár évtizedekkel ezelőtt a határ meghúzása az apa dolga volt, de vannak még apák? És ha vannak ők is csak videójátékkal tudnak kikapcsolódni? Minden attól függ, hogy milyen példát mutatnak és nem az, amit mondanak. Már a születéstől nevelni kell, ha segíteni akarnak adni neki.

Ha szemet hunynak amikor keménynek kell lenniünk, azzal a gyerek egyedül marad, nem fogja megismerni saját magát mert nem lesznek tapasztalatai, nem lesz felelőssége sem. Nem tudjuk megkímélni a csalódásoktól, a keserű tapasztalatoktól de ahhoz, hogy a helyes utat válassza meg kell mutatni neki, hogy hova vezetnek a döntései.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy ma a szülőknek nagyon észnél kell lenniük, hogy a hatalmas és rendkívül gyors informatikai fejlődés ellenére, a megfelelő úton tudják tartani a gyereket úgy, hogy az felismerje és elérje a számára megfelelő célt. Nemcsak a gyerekszoba berendezésére, az ágyneműre, az óvodába vitelre kell gondolni, hiszen számos egyéb feladat vár a szülőre, akinek gyerkőce van.

Kapcsolódó cikkek

Játékbiztonság - Mire kell figyelni, ha gyerekeknek vásárolunk

Játékbiztonság - Mire kell figyelni, ha gyerekeknek vásárolunk

Ha játékokat vásárol a gyerekeinek, ügyelnie kell arra, hogy biztonságosan szerezze be őket.

Változások a világában: mit jelent ma szülőnek lenni?

Változások a világában: mit jelent ma szülőnek lenni?

Szülőnek lenni sosem volt könnyű és nem is azért vállalják mert egyszerű.

Az öregedés sok negatívumot hoz a nők számára

Az öregedés sok negatívumot hoz a nők számára

Az öregedést a két nem, nem egyformán viseli. A férfiak sokkal pozitívabban viszonyulnak hozzá, igaz, az átlagéletkoruk is alacsonyabb.