A borkészítés lépései

A borkészítés számos különböző lépésből áll.
A borkészítés lépései

A bortípustól függően minden egyes lépéshez különböző eljárások és különböző mennyiségű idő tartozik. Az egyik fontos lépés az érlelés, amely termékenként nagymértékben eltérhet. Minél több időt hagynak a bornak érni, annál jobb lesz az íze és az aromája. A borkészítés következő lépése a palackozás. E lépés során a bort további tartályokba töltik át a tisztításhoz.

A borkészítés első lépése a szőlő zúzása. A borászok mechanikus prést használnak a szőlő zúzásához. Több ezer évvel ezelőtt az emberek taposták a szőlőt, ami általában mustot eredményezett. Ma már a gépek leegyszerűsítették ezt a folyamatot, miközben javították a higiéniát. A mechanikus őrlés a bor minőségét is javította, ami azt jelenti, hogy kevesebb tartósítószerre van szükség. Nem minden szőlő esetében kezdődik azonban az átalakulási folyamat a zúzás során.

Egy másik lépés az élesztő hozzáadása. Az első alkoholos erjedés során élesztőt adnak a borhoz. Ez azért történik, hogy növeljék a szőlőhéjban lévő fenolok koncentrációját. A rezet gyakran használják biocidként a szőlőültetvényeken és a borászatokban a lisztharmat és a Plasmopara viticola ellen. Az erjedési folyamat redukáló környezetében a réz-szulfid formájában kicsapódik, amelynek nagyon alacsony az oldhatósága. A pezsgőből készült végső bor csak nyomokban tartalmaz réz-szulfidot.

A borkészítési folyamat következő lépése a szőlőszüret. A szőlőt kézzel vagy gépi úton szüretelik. Sok borászat inkább kézzel szüretel, mivel a gépi szüretelők kárt tehetnek a szőlőben, a szőlőtőkében és a talajban. Miután a szőlőt leszüreteltük, a szőlőfürtöt, az ágakat és a leveleket leválasztjuk a fürt többi részétől. Ezután addig erjesztik, amíg az összes cukor alkohollá nem alakul. Ez a folyamat a készülő bortípustól függően tíz-tizenkét napig is eltarthat.

E változékonyság ellenére a legtöbb elem koncentrációja a mustban és a végtermékben hasonló. A legmagasabb nátrium és bór (B)-koncentráció az első mintában volt. A kálcium és a srtoncium koncentrációja a későbbi szakaszokban alacsonyabb volt. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a borkészítési folyamat antibakteriális hatása törzsfüggő. A nátrium és stroncium koncentrációja például nem különbözött jelentősen az utolsó mintában mért koncentrációtól.

A borkészítés egyik legfontosabb lépése a bentonit hozzáadása. Ez egy természetes nedvszívó, alumínium-filloszilikát agyag. Az agyag szilícium-dioxid rétegei adszorbeálják a borban lévő fehérjéket. A folyamatot egy utolsó, tirage-nak nevezett lépéssel fejezik be. E lépés során a bentonit egy napig érintkezik a borral. Hosszú eltarthatósági idővel rendelkezik, és alkalmas vörösborok, fehérborok és pezsgők erjesztésére.

A borkészítés következő lépése az élesztő előkészítése az erjedési folyamathoz. Ehhez az élesztőt langyos vízzel és gyümölcslével kell összekeverni. Amikor a keverék habzani kezd, hozzá kell adni a léhez. Néhány nap múlva a bor készen áll a palackozásra. A legjobb, ha a bort egy másodlagos tartályban, például egy műanyag kancsóban erjesztjük. Ez a szakasz fehérborok esetében nem kötelező.

Forrás: borkorzo.hu

Kapcsolódó cikkek

Minden napra más smoothie: ilyen könnyű egészségesen indítani a napot!

Minden napra más smoothie: ilyen könnyű egészségesen indítani a napot!

Óriási dózisban vihetjük be a vitaminokat egy finom reggel itallal.

Ezek az egyszerű módszerek csúcsra járatják az immunrendszeredet

Ezek az egyszerű módszerek csúcsra járatják az immunrendszeredet

Hétköznapi dolgokkal is tehetünk az egészségünkért.

Érdekes táplálék tények

Érdekes táplálék tények

A ma embere sokféle táplálékot ismer, de nagy részének nem tudja az eredetét. Mutatunk is néhány ételt és azt is, honnan származnak, honnan kapták a nevüket!