A kandalló karbantartása és tisztítása

Ha van otthonában kandalló, akkor a szén-monoxid-mérgezés és a tűzveszély elkerülése érdekében elengedhetetlen, hogy tisztán tartsa azt. A tiszta kandalló a kandalló megjelenését és működését is javíthatja.
A kandalló karbantartása és tisztítása

A kéményseprő ellenőrzi a kandallóját, és azonosít minden olyan problémát, amely befolyásolhatja annak biztonságát. Ön is elvégezhet néhány egyszerű karbantartást a kandallóján. Ha azonban kandallójában sok a kreozotlerakódás, ajánlott szakemberrel tisztíttatni.

Mielőtt elkezdené a kandalló tisztítását, el kell távolítania a kandalló körül felhalmozott gyúlékony anyagokat, beleértve az éghető anyagokat, például szenet vagy fát. Célszerű a kandalló üvegajtót is megtisztítani. Ez megvédi a lángokat a kieséstől. Emellett biztosítja, hogy a szikrák ne essenek a családjára és vendégeire.

Miután eltávolított minden gyúlékony anyagot és megtisztította a területet, fel kell porszívózni a felgyülemlett hamut. Ez segít javítani a tűz hatékonyságát. Ne felejtsen el porvédő maszkot viselni, hogy ne lélegezze be a hamuport.

A kandallót rendszeresen tisztítani kell, különösen a téli szezonban. A levelek és a hamu eltömíthetik a kéményt, és szén-monoxid felhalmozódását okozhatják. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, amely fejfájást, szédülést és halált okozhat. A gázfűtéses kandallókat vagy gázégőket rendszeresen tisztítani és ellenőrizni kell.

A gáztűzhelyeket és a gázégőket szappannal és vízzel kell tisztítani. Az égés után visszamaradó hamut fémtartályban kell tárolni. Ezek jó tápanyagforrások a növények számára. Ezenkívül meg kell tisztítani a gázrönkgyújtó szelepeit is.

A kandalló tisztítása során egy fémkaparóval távolítsa el a kandalló felületein felgyülemlett szennyeződéseket és zsiradékot. Ha fémkaparót használ, érdemes védőkesztyűt és védőszemüveget viselni. Bár ez egy fárasztó munka lehet, a tűz biztonsága érdekében szükséges.

Ha befejezte a kandalló tisztítását, szeretné felszerelni az árnyékolót. Ez megakadályozza a szikrák kiszabadulását, és megakadályozza, hogy a kíváncsi háziállatok a lángokra ugorjanak. Szerelje vissza az alkatrészeket a gyártó utasításainak megfelelően.

Az alaposabb tisztítás érdekében érdemes beruháznia egy porszívótömlőbe. A porszívótömlő csatlakoztatható a porszívóhoz, hogy segítsen eltávolítani a hamut a kandallóból. A hamu gyúlékony anyag, ezért nem szabad fújni vagy vízzel permetezni.

A kandalló tisztítása körülbelül két órát vesz igénybe. A kandalló méretétől függően előfordulhat, hogy több időre van szüksége. Vigyázzon, hogy ne menjen túl közel a lángokhoz, mert ez sérülést okozhat.

Miután megtisztította kandallóját, a kő- vagy téglakandallóra egy átlátszó védő tömítőanyagot kell felhordania. Ez hatékonyabbá teszi a kandallóját, és megvédi a követ vagy a téglát a repedezéstől.

Kapcsolódó cikkek

Így érdemes mosdópultot választani a fürdőszobába

Így érdemes mosdópultot választani a fürdőszobába

A mosdó a fürdőszoba meghatározó eleme, talán azt használjuk a legtöbbet a fürdőszobán belül.

Milyen méretű fürdődézsa a megfelelő önnek?

Milyen méretű fürdődézsa a megfelelő önnek?

Az, hogy hány emberrel fogja megosztani a fürdődézsát, a legfontosabb meghatározó tényezője annak, hogy milyen méretű dézsát vásároljon.

Cipzáras vagy gombos: milyen legyen az ágyneműhuzat?

Cipzáras vagy gombos: milyen legyen az ágyneműhuzat?

Akármilyen ágyneműt használunk is időnként cserélni kell, hiszen majdnem több időt töltünk benne mint a ruhánkban.