Többet ártanak, mint használnak a lombszívók

Az őszi kert általában csodás élményeket kínál, de rengeteg gondozást is igényel - hiszen kevesen szeretjük, ha az elültetett növényeink, a pázsit és az ösvények is eltűnnek a lehullott lomb alatt. Ilyenkor hatékony segítség a lombszívó, hogy az őszi kertet megtisztítsa a levélszeméttől. Ám ettől eltekintve ez a technika nem kecsegtet túl sok előnnyel - fejtette ki a Német Természetvédelmi Egyesület képviselője, Marja Rottleb.
Többet ártanak, mint használnak a lombszívók

A benzinmotoros készülékek képesek a legnagyobb teljesítményre, ugyanakkor ezeknek van a legjelentősebb egészségkárosító hatása.

“A lombszívókban nincsen katalizátor. Az ember követlenül lélegzi be a finom port, ahogyan a motor által kibocsátott gázokat is, ha használat közben a mellkasáig emeli a készüléket” - mondja a szakember.

A készülékek által keltett hangzavar romboló hatását sem szabad alábecsülni: “A motor 80 és 110 decibel közötti hangkibocsátása egy szinten áll egy légkalapács vagy egy láncfűrész keltette zajjal.” A fogyasztóvédelem ezért kifejezetten tanácsolja a védőszemüveg, valamint a maszk és a fülvédő használatát, még akkor is, ha ezek a magánemberek részére nem kötelezően előírt feltételek. Emelett a készüléket csak megadott, a közösségben egyeztetett időpontokban lenne szabad használni.

A zaj az állatokat, különösen a madarakat is stresszeli. “Ez különösen a párzási időszakban, az év elején és ősszel káros, amikor az állatok takarékoskodnak az energiáikkal, hogy átvészeljék a telet” - tette hozzá a környezetvédelmi biztos.

Alternatíva lehet az akkumulátoros, vagy az elektromos meghajtású lombszívó. Az akkumulátoros modellek csendesebbek, ám kisebb teljesítményűek és igen drágák. Az elektromos készülékek már olcsóbbak, ám használat közben a kábel hossza határozza meg, mekkora területen takaríthatunk velük. A szakértők az EU-Ecolabel jelöléssel ellátott, környezetbarát lombszívókat ajánlják.

Fontos továbbá, hogy a lehullott lombra ne csak szemétként tekintsünk, hiszen az őszi-téli időszakban meleg vackot biztosíthat a sündisznóknak és egyéb kisemlősöknek. A lombot ráadásul seprűvel, gereblyével és ásóval is össze lehet szedni. A lombszívó keltette légáramlat akár a 200 km/órát is elérheti, ami sok kicsi, talajszinten élő állatra nézve halálos.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Európát is meghódították a mikrozöldségek

Európát is meghódították a mikrozöldségek

Az apró növénykék többsége igazi vitaminbomba.

Az állatok téli álma

Az állatok téli álma

A mogyorós pele és az éticsiga őszig táplálékot halmoz fel, amellyel egész télen elvan. Más állatok a hó és a hideg ellenére is sokkal aktívabbak.

Miért a tél a legjobb szezon az őzek vadászatához?

Miért a tél a legjobb szezon az őzek vadászatához?

Télen a szarvasok sokkal többet mozognak, mint az év melegebb hónapjaiban.