Egy új medvefaj, a pizzly medve született az éghajlatváltozás miatt

Az éghajlatváltozás már nem csak szóbeszéd, valódi nyomai vannak, többek között a természetben is észlelnek a tudósok olyan változásokat, amelyek sok mindenre hatással vannak. Például egyes állatfajok kipusztulnak, vagy jelentősen csökken a számuk, illetve más fajok is születnek, olyanok, amelyek korábban nem léteztek.
Egy új medvefaj, a pizzly medve született az éghajlatváltozás miatt

A pizzly medve születése

Az éghajlatváltozás következtében az Északi - sarkvidéken is egyre vékonyabb és kevesebb lesz a jégtakaró, ami miatt a jegesmedvék kénytelenek délebbre vándorolni. Itt grizzly medvékkel találkoznak és párosodnak, és így születnek meg a hibrid medvék, azaz a pizzly medvék.

A jelenlegi állapot nem csak az új medve létrejöttét jelenti, hanem a jegesmedvék csökkenő számát is. Az elmúlt évtizedekben mintegy harminc százalékkal csökkent a jegesmedve populáció. Ez annak is köszönhető, hogy ezeknek a fehér bundás állatoknak a táplálkozása is jóval korlátozottabb, mivel szinte csak fóka szerepel az étrendjükben. Ezzel szemben a grizzly medvék szinte mindent elfogyasztanak. A jegesmedve ugyan fogyaszt madártojást és akár rénszarvast is, de ezek a táplálékok nem biztosítják számukra azt a kalóriát, amit a fókák nyújtani tudnak.

A pizzly medvét nem most fedezték fel. Már 2006-ban is beszámoltak erről az új fajról a tudományos lapok. Ebben az esztendőben egy vadász elejtett Kanada északi részén egy medvét, amelyről úgy vélte, hogy jegesmedve. Közelebbről megvizsgálta és felfedezte, hogy alapvetően a medvének fehér ugyan a bundája, de azon barna foltok vannak és a medve más jellemzőiben is eltért a jegesmedvétől, ugyanis a medve hosszú karmokkal és púpos háttal rendelkezett és a feje sem egy tipikus jegesmedvére emlékeztetett. A kutatók ekkor jöttek rá, hogy az elejtett medve, nem lehet más, mint egy hibrid medve.

A jegesmedvék számának csökkenése aggodalomra ad okot, hiszen az ökoszisztéma stabilizálásában nagy szerepük van a csúcsragadozóknak. Némileg megnyugtató azonban, hogy a pizzly medvék megszülettek és születnek folyamatosan, merthogy ezek a medvék is képesek az utódnemzésre.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Az állatok téli álma

Az állatok téli álma

A mogyorós pele és az éticsiga őszig táplálékot halmoz fel, amellyel egész télen elvan. Más állatok a hó és a hideg ellenére is sokkal aktívabbak.

Miért a tél a legjobb szezon az őzek vadászatához?

Miért a tél a legjobb szezon az őzek vadászatához?

Télen a szarvasok sokkal többet mozognak, mint az év melegebb hónapjaiban.

Egy új medvefaj, a pizzly medve született az éghajlatváltozás miatt

Egy új medvefaj, a pizzly medve született az éghajlatváltozás miatt

A jegesmedvék az éghajlatváltozás miatt kénytelenek az Északi-sarktól délebbre költözni. A grizzly medvékkel párosodnak, majd új medvefaj születik. Ők a pizzly medvék.