Miért a tél a legjobb szezon az őzek vadászatához?

Télen a szarvasok sokkal többet mozognak, mint az év melegebb hónapjaiban.
Miért a tél a legjobb szezon az őzek vadászatához?

A Vadász.bolt.hu szerint ez főként annak köszönhető, hogy a szarvasoknak az évnek ebben az időszakában több táplálékra van szükségük. Az ősz folyamán a szarvasok zsírtartalékokat halmoznak fel, amelyek biztosítják számukra azt az energiát, amelyre a téli szezon igényeinek kielégítéséhez szükségük van. Emellett a téli hónapokban jobban ápolják egymást. Közelebb is alszanak egymáshoz.

A téli vadászat másik előnye, hogy az időjárás általában kedvezőbb a szarvasok megfigyeléséhez. Könnyebb megtalálni a szarvasokat, ha mozognak, különösen, ha leesett a hó. Sokkal könnyebb őket követni, mint nyáron.

A tél a felderítésre és a vadászterületek felkutatására is kiváló időszak. Ez különösen igaz az északi államokban. Ezekben a régiókban a szarvasok jellemzően a nyarat a lehető leglassabban töltik, így az év hidegebb hónapjaiban bepótolhatják az elvesztegetett időt. Emellett őshonos bozóttal is táplálkoznak. Ráadásul a téli hónapokban nagyobb lesz az ivarérett szarvasok koncentrációja, ami azt jelenti, hogy több lehetősége lesz megtalálni a nagy bakokat.

Egy másik ok, amiért télen érdemes vadászni, hogy valószínűleg nem találunk bogarakat vagy más zavaró rovarokat. A nyári hónapokhoz képest a hideg időjárás megkönnyíti a szarvasok felkutatását, és gyorsabban eljuthat az állásukhoz. A zsákmányok hazaszállításához szánkót is használhat. Ez szintén lehetővé teszi, hogy a megfelelő zónába jusson anélkül, hogy túl sok időt töltene az úton.

Télen a hó természetes húsfagyasztóvá változtatja a tájat. A szarvasok napi rutinját a hóban lévő nyomok követésével megismerheti. A fákon lévő agancsokat is követni lehet. Egy másik lehetőség, hogy megnézzük a hóban hagyott vérnyomokat.

A hóból azt is megtudhatjuk, hogy milyen idős az állat. Minél hidegebb az időjárás, annál tovább tartanak a hóban hagyott nyomok. A nyomok éles szélekkel is rendelkeznek, így jobban követhetők. A hó másik előnye, hogy segít tisztább képet alkotni arról, hogy mi van a területen. Azt is megtudhatjuk, hogy mekkora egy állat, ha megmérjük a hosszát.

A tél jó időszak a varánuszok és ragadozók vadászatára is. Ennek oka a hideg időjárás, amely segíti a túlélésüket. A hőmérséklet a növények növekedésének is jót tesz. Téli vadászat során azonban lábujjmelegítőt és egyéb szigetelt felszerelést kell viselnie. Azt is fontos megjegyezni, hogy a szarvasok télen általában félénkek, így kevesebb lesz a konkurencia.

Bár a hóesés segíthet a szarvasok követésében, meg kell győződnie arról, hogy a megfelelő helyen van a megfelelő időben. Ha hóvihar közeleg, jó ötlet lehet, ha az állást egy táplálékforrás közelében állítja fel.

Kapcsolódó cikkek

Miért a tél a legjobb szezon az őzek vadászatához?

Miért a tél a legjobb szezon az őzek vadászatához?

Télen a szarvasok sokkal többet mozognak, mint az év melegebb hónapjaiban.

Európát is meghódították a mikrozöldségek

Európát is meghódították a mikrozöldségek

Az apró növénykék többsége igazi vitaminbomba.

Mit mondanának a virágaink, ha beszélni tudnának?

Mit mondanának a virágaink, ha beszélni tudnának?

A csokor összeválogatása előtt mindenképp érdemes megismerni a virágok üzenetét.