Mi a szerepe a szemöldöknek és a szempillának?

Elsősorban a nők foglalkoznak többet a küllemükkel és ebbe a szempilla és a szemöldök is beletartozik. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy milyen szerepe is van a szem pilláinak és a szemöldöknek. Mutatjuk is a válaszokat!
Mi a szerepe a szemöldöknek és a szempillának?

A szemöldök szerepe

Az íves szemöldök abban nyújt hathatós segítséget, hogy sem az esőcseppek, sem pedig az izzadtságcseppek ne folyjanak bele a szemünkbe. Egyfajta védő szerepük van. A szőrszálak alakja és iránya megkönnyíti a víz vagy a verejték áramlását. Nem gondolnánk, hogy ez olyan nagy szerep, de amikor zuhogó esőben kell hosszabb ideig sétálnunk, vagy hosszabb ideig edzünk, akkor igenis hálásak leszünk, amiért van szemöldökünk.

A szemöldök az érzéseink kifejezésében is a segítségünkre lehet. A szemöldökkel mintegy nyomatékosítani tudjuk a kimondott szavainkat. A szemöldökünk is árulkodik az érzelmeinkről, mint például düh, harag, szomorúság, boldogság, meglepődés. Éppen ezért a szemöldöknek az arckifejezés és a kommunikáció kialakításában is szerepe van.

A szemöldök egyik feladata tehát az, hogy például a verejték ne homályosítja el a látásunkat, de más funkciója is van, például a portól és a szennyeződésektől is védi a szemünket. A szemöldök még a fény blokkolásában is segíthet.

A szempillák szerepe

A szempilla nem más, mint szőrszálak csoportja, amelyek a szemhéj szélén nőnek. A szempillák mintegy por - és szennyeződésfogóként működnek, így a szembe nem kerülnek bele, azaz nem akadályozzák a látást, nem okoznak fertőzést és komolyabb sérüléseket.

A szempillák akkor is hasznosak, ha valamilyen bogár vagy rovar közelít felénk. Ilyenkor reflexszerűen, sűrűn el kezdünk pislogni, így a rovar más irányba és nem a szemünkbe fog repülni.

A testünkön a legrövidebb szőrszálak, a szempillák. És ezeknek a szőrszálaknak van a leghosszabb élettartama.

Legfőképpen a nők körében népszerű a szemöldök - és a szempillafestés, illetve sok nő használ műszempillát vagy olyan szereket, amelyek dúsabb, hosszabb és erősebb szempillákat ígérnek. Azonban ezek a termékek nem veszélytelenek. Ha nem is tudunk lemondani sem a festésről, sem a műszempilláról, akkor mindenképpen bízzuk azokat professzionális szakemberre.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Miért lesz az arc aszimmetriája feltűnőbb idősebb korban?

Miért lesz az arc aszimmetriája feltűnőbb idősebb korban?

Az emberi arc két fele soha nem egyforma, de ahogy öregszünk, ez egyre szembetűnőbbé válik.

Mi a szerepe a szemöldöknek és a szempillának?

Mi a szerepe a szemöldöknek és a szempillának?

A szemöldöknek és a szempilláknak védelmi szerepük is van. Mutatjuk is, melyek ezek!