Miért lesz az arc aszimmetriája feltűnőbb idősebb korban?

Akkor a legszimmetrikusabb az arcunk, amikor megszületünk. Tökéletesen aszimmetrikus arc azonban nem létezik. Ahogy idősebbek leszünk, úgy egyre feltűnőbbé válik, hogy a két arcfél nem egyforma. Mutatjuk is, hogy mi ennek az oka!
Miért lesz az arc aszimmetriája feltűnőbb idősebb korban?

Az arc aszimmetria kialakulásának okai

Sok oka lehet annak, hogy egyeseknél sokkal feltűnőbbé válik, hogy nem egyforma az arcának jobb és a bal fele. Ahogy idősödünk, úgy egyre feltűnőbbé válnak ezek az ellentétek. Vannak olyan tényezők, amelyek miatt sokkal szembetűnőbb lesz az aszimmetria, például a finom vonalak, a ráncok, az arcbőr megereszkedése és a hegek miatt is sokkal feltűnőbbé válhat az eltérés.

Idősebb korunkban az arcbőrünk nem termel annyi kollagént, mint fiatalabb éveinkben, emiatt az arc bőre megereszkedik. Meglepő, de ez a folyamat nem egyszerre következik be, vagy nem ugyanolyan ütemben zajlik arcunk két felén és ez látványosabbá teszi az arc aszimmetriáját is.

Az aszimmetria, az arc minden részén növekszik, de a leglátványosabb változások az arc alsó kétharmadában a legszembetűnőbbek. Azaz a szemöldöktől az orrig, és az orrtól az állig.

Az aszimmetria kialakulásának egyéb okai

Nem csak az arc sérülései és a ráncok okozhatják az arcon kialakult aszimmetriát, hanem egyes életmódbeli tényezők is aktívan hozzájárulhatnak annak kialakulásához. Például a kamionsofőrök, vagy sokat vezető emberek arcán is sokkal feltűnőbb az aszimmetria megjelenése, hiszen általában csak az egyik arcfelüket éri jobban a napfény, márpedig ez felgyorsítja a bőrben az öregedési folyamatokat.

A másik dolog, ami miatt sokkal szembeötlőbb az aszimmetria nem más, mint a fogak és az állkapocs állapota. A fogak egyenetlen kopása, az arcban lévő izmok fejlődésére is hatással van. Az állkapocsgondok sem mindig mindkét oldalon jelentkeznek, így ez is hozzájárul ahhoz, ha nagyobb nagy az eltérés az arc két oldala között.

A fogak sem egyformák a szájüregben és sok olyan szájüregi gondja is lehet egy-egy embernek, ami bizony megváltoztatja az arc alakját, kinézet és nem a szimmetria javára.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Mi a szerepe a szemöldöknek és a szempillának?

Mi a szerepe a szemöldöknek és a szempillának?

A szemöldöknek és a szempilláknak védelmi szerepük is van. Mutatjuk is, melyek ezek!

Miért lesz az arc aszimmetriája feltűnőbb idősebb korban?

Miért lesz az arc aszimmetriája feltűnőbb idősebb korban?

Az emberi arc két fele soha nem egyforma, de ahogy öregszünk, ez egyre szembetűnőbbé válik.