B-vitamin – testünk üzemanyaga

Mi hajtja a test motorját? Mi szállítja a szükséges energiát az izmokba, az agyba, az idegekbe?
B-vitamin – testünk üzemanyaga

Természetesen a táplálék, pontosabban bennük lévő a tápanyagok, a vitaminok, a nyomelemek. Ezért a kiegyensúlyozott táplálkozás rendkívül fontos. Cikkünkben a B-vitaminok fontosságát emeljük ki, mivel velük működünk úgy, mint a teletankolt gépkocsi, ők pörgetik csúcsra a járgányt, hajtják a motorunkat.

A legfontosabb B-vitaminok:

B1-vitamin (tiamin): segíti a testet abban, hogy energiát nyerjen szénhidrátokból, amelyek többek között a burgonyában és a rizsben találhatók. Érdekesség, hogy épp Dél-kelet Ázsiában, ahol annyi rizst esznek, tipikus betegség a B1-vitaminhiány, mivel ők hántolt fehér rizst fogyasztanak és a B1 épp az ezüst héjban van. A tiamin a szénhidrát-anyagcserében is segít. Ezenkívül részt vesz például a vérképzésben és az emésztésben.

B2-vitamin (riboflavin): támogatja a testet az energiatermelésben. Az elfogyasztott szénhidrátokból, zsírokból és fehérjékből bontja le a szervezet. A B2-vitamin fontos a vörösvértestek képződése és a máj méregtelenítő funkciója szempontjából is. Tejtermékekben, mogyorófélékben található. Hiányának jele: a száj- és körömágyrepedés.

B3-vitamin (niacin): szintén hozzájárul a zsírok, szénhidrátok vagy fehérjék energiatermeléséhez. Ezenkívül részt vesz a dezoxiribonukleinsav (DNS) felépítésében, osztódásában és helyreállításában - hordozza a genetikai információkat.

B5-vitamin (pantoténsav): feladata a fehérjék, szénhidrátok és zsírok lebontásának és felhalmozódásának támogatása. Ezenkívül a B5 hozzájárul a normális mentális teljesítményhez.

B6-vitamin (piridoxin): a B12-vitaminnal és a folsavval együtt szabályozza a szervezet homociszteinszintjét. A szívnek, a májnak és az agynak is szüksége van rá. Ezenkívül piridoxinra van szükség ahhoz, hogy hírvivő anyagok képződjenek az idegekben. Néhány gyógyszer megnehezíti a felszívódást. A máj, az élesztő, a halak, kukorica, szója és a tejtermékek tartalmazzák.

B7-vitamin (biotin): a szervezet szépségvitaminja. Segíti a szervezetet például a fehérje és a zsír anyagcseréjében. Ezenkívül a B7-vitamin elősegíti az új hajgyökerek és a körömágyak kialakulását, hozzájárul a bőr szépségéhez. Mogyorófélékben, élesztőben és a tojássárgájában található.

B9-vitamin (folsav): részt vesz például a növekedési folyamatokban és a sejtek osztódásában. A terhesség tervezésekor és a várandósság alatt nélkülözhetetlen. Szerepet játszik a vérképzésben és a homociszteinszint csökkentésében is. Zöld salátafélék és a legtöbb zöldség tartalmazza.

B12-vitamin (kobalamin): fontos például a sejtosztódás, a vérképzés és az idegműködés szempontjából. Legtöbb állati tápanyag tartalmazza: a húst, a tojás és a tejtermékek.

Ismerve a B-vitaminok számos együttes hatását, nem meglepő, hogy az elégtelen táplálkozás hiánytünetek sokaságához vezethet. Például a B12-vitamin hiánya olyan tünetekhez vezethet, mint fáradtság, fáradtság, gyenge koncentráció vagy sápadt bőr. Ezért ha gyengének, erőtlennek érzi magát, forduljon a B-vitamin tartalmú tápanyagok felé, szedje étrend-kiegészítő formájában, de végszükség esetén injekció formájában is elérhető orvosi rendelvényre.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

5 élelmiszer, ami visszahozhatja az életkedvünket

5 élelmiszer, ami visszahozhatja az életkedvünket

Van, ami az ilyen szürke napokat is megszínesítheti.

Mit érdemes ropogtatni? Íme, a legérdekesebb tények a magvakról

Mit érdemes ropogtatni? Íme, a legérdekesebb tények a magvakról

Tudtad például, hogy az egyik nagy kedvencünk nem is tartozik a magvak közé?

Az egészséges szem titka

Az egészséges szem titka

Alapvetően mindenki, ahogy idősödik, végigmegy azon a fázison, hogy homályosan látja az olvasnivalót, kinyújtja a kezét, így már jól látja, de egy idő után már rövid lesz a keze, és elkezdődik a szemüveggel kapcsolatos tortúra. Először csak olvasó kell, m