Miért alszanak az idősebbek rosszabbul?

A kevés és a nem jó minőségű alvásnak számos oka van idős korban.
Miért alszanak az idősebbek rosszabbul?

A viszonylag kevés szellemi tevékenység, a sűrűbb vizelési inger éjszakánként, gyógyszerek, kávé- és alkoholfogyasztás. Egy kevéssé ismert tény, hogy a kevés napfény is befolyásolhatja az éjszakai alvást. A természetes reggeli napfény sok kékfény-részecskét tartalmaz, amely által az aktivitás fokozódik és a szervezet több boldogsághormont, szerotonint szabadít fel. A szerotonin pedig az a kiindulási anyag, amelyből a melatonin alvási hormon sötétben képződik.

Ha az idősek reggelenként nem mennek ki a napfényre, szervezetükben kevesebb szerotonin képződik és ezért kevesebb melationin fog termelődni, amely a rossz alvást okoz.

Ezen kívül idősebb korban a szemlencse átlátszatlansága, például a szürkehályog, szintén rontja a fény bejutását, ezáltal a melatonin-termelődést, illetve nem túl aktívak fizikailag napközben, ami miatt nehezebben alszanak el és az alvásminőség rosszabb.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

B-vitamin – testünk üzemanyaga

B-vitamin – testünk üzemanyaga

Mi hajtja a test motorját? Mi szállítja a szükséges energiát az izmokba, az agyba, az idegekbe?

A meditáció 5 előnye

A meditáció 5 előnye

Bár sokan úgy gondolják, hogy a meditáció segít nekik abban, hogy nyugodtabbak és koncentráltabbak legyenek, meglepődve tapasztalhatják, hogy a meditációnak valójában pozitív előnyei is lehetnek.

Télen kevesebb banán = jobb alvás

Télen kevesebb banán = jobb alvás

Tényleg kevesebb banánt kell ennünk ahhoz, hogy télen jobban tudjunk aludni?