Miért alszanak az idősebbek rosszabbul?

A kevés és a nem jó minőségű alvásnak számos oka van idős korban.
Miért alszanak az idősebbek rosszabbul?

A viszonylag kevés szellemi tevékenység, a sűrűbb vizelési inger éjszakánként, gyógyszerek, kávé- és alkoholfogyasztás. Egy kevéssé ismert tény, hogy a kevés napfény is befolyásolhatja az éjszakai alvást. A természetes reggeli napfény sok kékfény-részecskét tartalmaz, amely által az aktivitás fokozódik és a szervezet több boldogsághormont, szerotonint szabadít fel. A szerotonin pedig az a kiindulási anyag, amelyből a melatonin alvási hormon sötétben képződik.

Ha az idősek reggelenként nem mennek ki a napfényre, szervezetükben kevesebb szerotonin képződik és ezért kevesebb melationin fog termelődni, amely a rossz alvást okoz.

Ezen kívül idősebb korban a szemlencse átlátszatlansága, például a szürkehályog, szintén rontja a fény bejutását, ezáltal a melatonin-termelődést, illetve nem túl aktívak fizikailag napközben, ami miatt nehezebben alszanak el és az alvásminőség rosszabb.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Télen kevesebb banán = jobb alvás

Télen kevesebb banán = jobb alvás

Tényleg kevesebb banánt kell ennünk ahhoz, hogy télen jobban tudjunk aludni?

Tippek az edzés újrakezdéséhez

Így kezdd újra az edzést egy hosszabb kihagyás után

Tippeket adunk, hogy mit tegyél, ha kicsit leeresztettél az elmúlt időszakban, de újra belevágnál valamilyen testedzésbe.

Mit érdemes ropogtatni? Íme, a legérdekesebb tények a magvakról

Mit érdemes ropogtatni? Íme, a legérdekesebb tények a magvakról

Tudtad például, hogy az egyik nagy kedvencünk nem is tartozik a magvak közé?