Érdekes táplálék tények

Rendszeresen fogyasztunk szendvicset, a Nutella is sokak kedvence, láttunk már -ha máshol nem a tévében- négyszögletes dinnyét, de nem tudjuk miért is ilyen az alakja, és fekete borsot is rendszeresen használunk sütés és főzés során, de azt bizonyára nem is gondoltuk, hogy több száz évvel ezelőtt csakis a gazdagok engedhették meg maguknak ezt a fűszert. Mutatunk néhány élelmiszerrel kapcsolatos tényt.
Érdekes táplálék tények

Egy véletlen nyalánkság – Nutella

A II. világháború igen csak hatással volt az országok élelmiszer ellátására. Egy Ferrero nevű, olasz csokoládékészítő nem jutott elég kakaóhoz, így kénytelen volt azt mogyoróval helyettesíteni. Majd létrejött a mogyorókrém, amelyet emberek milliói fogyasztanak és kedvelnek. A Nutella készítéséhez a világon termő mogyoró mintegy negyedét használják fel.

Szögletes dinnye Japánból

Japán mindig is híres volt érdekes találmányairól és felfedezéseiről. A szögletes dinnye is a japánoknak köszönhető. Üvegkockákban termesztik a dinnyét, mégpedig praktikus okokból, ugyanis így sokkal egyszerűbben tárolható a hűtőszekrényben.

A homárt sem mindig a gazdag emberek fogyasztották

Ha egy elegáns étteremben járunk és homárt rendelünk, akkor azt gondolhatják rólunk, hogy van mit a tejbe aprítanunk. Manapság szinte csak a tehetősebb emberek rendelnek ilyen ételt az éttermekben, azonban ez nem mindig volt így. Kezdetben a halászok nem is horgásztak homárra. Vagy nemes egyszerűséggel visszadobták azokat a tengerbe, vagy a hajón szolgáló embereknek adták. Aztán már halásztak homárra, de még ekkor is csak a foglyok eledele volt ez az étel. Ma már olyannyira drága ételnek számít a homár, hogy gyakran kérik utolsó vacsoraként a halálsoron élők.

A fűszeres ételeket nem mindenki bírja

India, Mexikó és Thaiföld lakossága hozzá van szokva a fűszeres ételekhez. A várandós nők sem tartózkodnak ezeknek az ételeknek a fogyasztásától. Talán ez is lehet a magyarázata, hogy az ezekben az országokban élő gyerekek és felnőttek gyomra sokkal jobban tolerálja a csípős és fűszeres ételeket, mint a világ más tájain élő embereknek.

A fűszerek királya – fekete bors

A fekete bors nem számít ma már különleges fűszernek, a magyar konyha egyik alapfűszere is. Nem volt ez mindig így. A középkorban még olyannyira luxuscikknek számított, hogy gyakran fogadták el adó vagy lakbér helyett. A fekete borsot a távoli Indiából exportálták és csakis a gazdag nemesek engedhették meg maguknak ezt a fűszert.

Honnan ered a Cézár saláta?

Lehet nem gondoltad, de a Cézár saláta atyja egy mexikói vendéglős, Caesar Cardini. A vendéglőben ünnepség volt, amikor Cardini kifogyott az összes ételből. A maradék alapanyagokból összedobott egy remek salátát, amely az egész világon teret hódított és a Cézár saláta nevet kapta.

Kapcsolódó cikkek

Édesburgonya vs. burgonya - Különbségek és felhasználási módok

Édesburgonya vs. burgonya - Különbségek és felhasználási módok

Az édesburgonya és a burgonya két népszerű gumós zöldség, melyek számtalan módon el lehet készíteni.

Érdekes táplálék tények

Érdekes táplálék tények

A ma embere sokféle táplálékot ismer, de nagy részének nem tudja az eredetét. Mutatunk is néhány ételt és azt is, honnan származnak, honnan kapták a nevüket!

A legsikkesebb alkohol, amit érdemes megkóstolni

A legsikkesebb alkohol, amit érdemes megkóstolni

A pezsgő a pozitív alkalmak meghatározó itala, pezsgővel koccintunk és gratulálunk, még a hajókat is pezsgővel avatják fel.