A gin története: a kezdetektől napjainkig

A gin eredetileg gyógyszer volt, és nem az angolok találmánya ez a közkedvelt borókapárlat.
A gin története: a kezdetektől napjainkig

Kizárólag 18 éven felüliek figyelmébe!

Napjainkban is az egyik legkedveltebb koktél ital ami boróka felhasználásával készül, és nem a modern kor találmánya ahogyan azt sokan hiszik, hanem lassan egy kétezer éves ital.

Gyógyszer vagy alkohol?

A gin kialakulásának és fejlődésének történetében jól látható, hogy ez a közkedvelt gyógynövényből készült alkoholos ital nem pár nap alatt született, hanem hosszú évszázadok alatt jutott el a mostani íz és aroma tartalomig.

Azonban több évszázadnak kellett eltelni, hogy a boróka gyógyhatását elismerjék. Időszámításunk előtt 77-ben a Naturalis Historia című irományban írásos formában megjelent, hogy boróka tartalmú alkoholos ital, ami hasfájásra és gyomorpanaszokra kifejezetten ajánlott.

A gin elődje a genever

Miután az alkohol lepárlását a 8. századtól már megoldották de a fűszerek luxuscikknek számítottak ezért minden régióban a lakosoknak maguknak kellett megoldani az alkohol ízesítését. Európa német, holland és belga területein a borókabogyót használták ízesítésre.

Németország területén ezt az italt genevernek nevezték, ez volt a mai gin elődje. A bróka holland neve a latin juniperus után jeneverbes névre hallgat, így lett a németeknél genever, az angoloknál gineva majd rövidítve gin. A harmincéves háború során a németalföldi katonák stresszoldóként genevert fogyasztottak.

Az angolok és a gin

A gin meghonosodott az angoloknál is. Orániai Vilmos uralkodása alatt 1650 után támogatta a gin előállítását, a gint szabadon lehetett főzni. Így aztán elképesztően népszerűvé vált a lakosság körében. Igaz, hogy ez a gineva nem nagyon látott borókát, hanem inkább terpentin olajjal töltötték fel, hogy fenyőszerű ízt kapjon az ital. Az 1750-es években a termő gabona feléből készült szesz, és nagyon gyorsan kipusztították magukat a munkásosztály tagjai.

Majd a XIX. századra a gabona túltermelése és a jövedéki adók csökkenése miatt újra megfizethető lett a gin, és mivel erősebb volt a sörnél népszerűsége gyorsan növekedésnek indult.Ezután megnyíltak a gin-paloták, ahol már a krémes gin lett a közkedvelt ital. Így a kereslet növekedésével újra emelkedett a gin ára, minőségi kategóriák alakultak ki.

A modern gin

Az ipari forradalom idején megjelent az Aeneas Coffey által fejlesztett lepárló, ami tisztább, lágyabb italt tudott készíteni, ami mind a mai napig ismert és használt. A boróka mint alap íz természetesen végig megmaradt, így született a London Dry Gin ami is sokak által kedvelt.

Eladó ginek webáruházban is beszerezhetők, 18 éves kor felett. Számtalan ízben, még több formában, nem beszélve a külön kapható fűszereket és egyéb kiegészítőket.

Összegezve

A gint eredetileg gyógyszerként használták, közel kétezer éves múltjával, tévesen angolnak hiszik, pedig német eredetű ital. Évszázadok alatt folyamatosan alakították a lepárlását és az ízesítését, mind a mai napig ismert és kedvelt alkohol.

Kapcsolódó cikkek

A gin története: a kezdetektől napjainkig

A gin története: a kezdetektől napjainkig

A gin eredetileg gyógyszer volt, és nem az angolok találmánya ez a közkedvelt borókapárlat.