Valóban neurotikusak a kreatív zsenik?

Bizonyára mindenki hallotta már azt a kifejezést, hogy őrült zseni. A kutatások azt vizsgálták, hogy a kreatív zsenik miben mások, mint az átlagemberek és valóban jellemző ezekre az emberekre a neurotikus viselkedés?
Valóban neurotikusak a kreatív zsenik?

Kik a kreatívak és a neurotikusak?

A kreatív emberekre jellemző, hogy mindig új és izgalmas ötletekkel rukkolnak elő. A művészek, a festők, a zeneszerzők, az írók végtelen kreativitással vannak megáldva, hiszen újabb és újabb alkotások születnek a gondolataikban.

A kreativitás nem csak a művészeket segítik, hanem a nagy feltalálókat is. Gondoljunk csak Sir Isaac Newtonra, aki élt halt a matematikai elméletekért, a távcső és a gravitáció törvénye is az ő nevéhez fűződik.

Kire, milyen emberre mondjuk, hogy neurotikus?

A neurotikus emberek hajlamosabbak a depresszióra és az olyan érzelmekre, mint harag, bűntudat és szorongás. Ezek az emberek a stresszt sem viselik olyan jól, mint más, hétköznapi emberek. A neurotikus emberek gyakran nem érzik jól magukat a valódi világban, így hajlamosabbak egy saját világot teremteni maguknak és az álmodozás is gyakran jellemzi őket.

A zsenik nem csak kreatívak, hanem neurotikusak is?

A tanulmányok azt mutatják, hogy a neurocitizmus és a kreativitás szoros összefüggést mutat. Művészekkel és kreatív emberekkel végeztek neurotikus hajlamot vizsgáló tesztet és az eredmények szerint ezek az emberek jóval magasabb pontszámot értek el ezeken a teszteken, mint az átlagemberek.

Egy új elmélet szerint az ok, hogy a neurotikus boldogtalanság és a kreativitás egy személyben megtalálható nem más, minthogy az agy ugyanazon része felelős mindkettőért. Az agy ezen része nagyobb aktivitást mutat azoknál a zseniknél, akik nem csak kreatívak, de kicsit őrültek is. Charles Darwinról például azt állítják, hogy pánikbeteg volt. Gyakran küzdött gyomor - és bélrendszeri problémákkal és szorongással különböző stresszhelyzetekben.

A neurotikus embereknek nagyon érzékeny az amigdalájuk, azaz az agyuknak az a része, amely a félelem és a szorongás feldolgozásában vesz aktívan részt. Ezek az emberek, nem csak felnagyítanak egy-egy problémát, hanem jellemező rájuk, hogy ők maguk találnak ki problémákat.

A neurotikus kreatív zsenik szeretnek egy-egy problémán hosszasan gondolkodni. Agyalnak, gondolkoznak, sok- sok ötletet gyártanak és elvetnek, míg kitalálnak valami újat, valami fenomenálisat. Ők még akkor is alkotnak, míg mások a megszokott életüket élik.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Nem csak egy Tinder-csaló garázdálkodik a neten, innen lehet felismerni őket

Nem csak egy Tinder-csaló garázdálkodik a neten, innen lehet felismerni őket

Az izraeli Shimon Hayut csak egy a randiappokon tevékenykedő szélhámosok közül.

Valóban neurotikusak a kreatív zsenik?

Valóban neurotikusak a kreatív zsenik?

A kreatív emberek, gyakran zsenik. Azonban azt állítják róluk, hogy neurotikusak is. Valóban így van?