Milyen ülőgarnitúra passzol a nappalidhoz? Segítünk eldönteni.

Az ülőgarnitúra általában a nappali legnagyobb és legdrágább eleme, így nem meglepő, hogy meghatározza az egész szoba stílusát. Az elegáns, kárpitozott ülőgarnitúrák a XVIII. század óta a nyugati otthonok nélkülözhetetlen darabjai. De hogyan választhatsz közülük?
Milyen ülőgarnitúra passzol a nappalidhoz? Segítünk eldönteni.

Az ülőgarnitúra egyre több célt szolgál, ahogyan a családi élet rutinjai is egyre változatosabbak. Napjainkban a kanapét nemcsak pihenésre használjuk; eszünk, játszunk, dolgozunk, mozizunk rajta. Éppen ezért nem mindegy, milyen stílusúba fektetünk. Íme, néhány jó tanács!

1. Használd a kétharmados szabályt!

Egy nappali kanapé, amely a szemközti fal teljes hosszát átfogja, túlontúl dominánsnak bizonyulhat, míg a kis kanapé eltörpülhet. A megfelelő arányok kialakításának egyik módja az, ha olyan kanapét választunk, amely a fal hosszának körülbelül kétharmada.

2. Gondolj a funkcionalitásra!

Míg a nappali méretei alapvető fontosságúak a megfelelő kanapé kiválasztásánál, a szobahasználat módja is befolyásolja, hogy melyik kanapéméret a legmegfelelőbb. Ha egy helyiség nagyrészt a látogatók szórakoztatására szolgál, akkor két egymással szemben lévő kanapé barátságosabbnak bizonyulhat, mint egy nagy, ahol csak libasorban lehet leülni.

3. Ügyelj a színre!

A színek tekintetében egyre inkább a természetesség kerül előtérbe, például a tintakék és a mohazöld. Eközben visszatérnek a földes tónusok is, mint a bézs vagy a rozsda. Az árnyalatok melegek és hívogatóak, sokszor idéznek fűszereket, mint például a csípős paprika és az arany kurkuma.

5. …és az érdekes formákra!

A kanapé formája is kulcsfontosságú szempont. Ha a szoba alacsony mennyezetű, válassz egy alsó háttámlával rendelkező kanapét, hogy a kialakítás arányos legyen a szoba magasságával. Ami a 2022-es kanapétrendeket illeti, az elbűvölő ívelt vonalak dominálnak, míg a skála másik végén a nyers, organikus esztétika jelenik meg.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Így érdemes mosdópultot választani a fürdőszobába

Így érdemes mosdópultot választani a fürdőszobába

A mosdó a fürdőszoba meghatározó eleme, talán azt használjuk a legtöbbet a fürdőszobán belül.

Cipzáras vagy gombos: milyen legyen az ágyneműhuzat?

Cipzáras vagy gombos: milyen legyen az ágyneműhuzat?

Akármilyen ágyneműt használunk is időnként cserélni kell, hiszen majdnem több időt töltünk benne mint a ruhánkban.