Így tarthatjuk karban a sporteszközeinket a tavaszi időszakban

Mint minden eszköz, amit használunk, karbantartást kívánnak a sporteszközök is, és mikor van itt az ideje a karbantartásnak?
Így tarthatjuk karban a sporteszközeinket a tavaszi időszakban

Most tavasszal. Bár sok eszközt nem használunk tavasztól - őszig de a kerékpárunkat biztosan. Fontos feladat ha szeretnénk megőrizni az állapotát és biztonságos használatát. A jó idő beköszöntével előkerülnek a kerékpárok, a műszaki állapotukat érdemes ellenőrizni mielőtt elindulnánk velük, ha probléma merül fel azokat javítani szükséges.

Milyen lépéseket kell tenni az ellenőrzés során?

1. Tisztítás

Amennyiben tisztán tettük el az ősszel, akkor csak a port kell letörölni róla. Alaposan át kell nézni a vázat, hogy nem találunk-e rajta repedésre utaló jelet vagy horpadást. A festék leverődéseket javítófestékkel vagy egyszerűen körömlakkal is lehet javítani.

2. Kerekek ellenőrzése

A kerékagynak kottyanásmentesnek kell lennie, a küllőknek - jó ha mind megvan - feszesnek. Ha 8-as vagy tojás alakú kerék futást tapasztalunk szakszervízbe kell vinni a kerékpárt. Felnifékes rendszernél a fékező felületet át kell csiszolni, hogy a zsír és fékpofa maradványokat eltüntessük róla, ezzel megnövelve a fékhatást. Közben alaposan át is nézheted, hogy mennyire kopott a felülete. Ha látszik a kopásjelző csík az jó, ha nem akkor felnit kell cserélni. Erre nagyon kell figyelni, mert ha elvékonyodik akkor külsőben lévő nyomás durr defektet okoz és elrepeszti.

3. Gumik ellenőrzése

A téli hónapok alatt a belsők sok levegőt veszítenek, ezért ha le vannak eresztve a kerekek nem jelent feltétlenül defektet. Fel kell fújni a tömlőket, és ha marad a nyomás, akkor nincs gond. Ma már nem horror áron kapható egy műhelypumpa, célszerű azzal felfújni. Ha a külső gumi oldalfala végig repedt, akkor cserélni kell és nem a hátsót az elsőre! A kopott első gumi azért nem megfelelő, mert sokkal fontosabb az irányítás miatt az első kerék mint a hátsó.

4. Meghajtás

Szakszervízben kell ellenőriztetni, mennyire nyúlott meg a lánc és a racsni mennyire kopott. A bovden milyen könnyen csúszik a házában, a váltóknál nincs-e szakadásra utaló jegy, könnyű-e a váltás? Ha akadozik és nem tudod beállítani irány a szerviz. A meghajtásnál a középcsapágy tengelyét is ellenőrizni kell, és utánállítani.

5. Kormány ellenőrzése

A kormánycsapágy nem kotyoghat. A fékek bowden házainak állapotát is ellenőrizni kell. A fékpofák állapotánál fontos, hogy ne legyen kemény a pofa anyaga, mert minél keményebb, annál kisebb a fékhatása, és még a felnit is jobban koptatja.

6. Teleszkóp ellenőrzése

A teleszkópot is ellenőrizni kell, nehézkedj rá és mozgasd meg. Ha simán mozog, akkor rendben, ha nem tetszik ahogy mozog, akkor a szervízbe kell vinni.

7. Kiegészítők átnézése

Világítás, prizmák, csengő ellenőrzése során a hiányzó részeket pótolni kell.

Amennyiben elektromos trickli alkatrészek ára érdekel bennünket, akkor azok a BartaMotor Webáruházban megtekinthető, ahol számos féle és fajta eszköz közül válogathatunk.

Összegezve

Tavasszal minden sporteszközünket, amit használni fogunk az elkövetkezendő időszakban, ellenőrizni kell a saját biztonságunk szempontjából, javítani az elromlott alkatrészeket és pótolni a hiányzókat.

Kapcsolódó cikkek

Mire van szüksége egy kezdő kerékpárosnak?

Mire van szüksége egy kezdő kerékpárosnak?

A kerékpározás tökéletes sport, ha valaki szeret a szabadban mozogni, új területeket felfedezni.

TOP klubhű focisták

TOP klubhű focisták

A labdarúgás világában sok esetben a pénz irányítja a játékosokat, azonban akadnak olyan futballisták, akiknél nem ez az elsődleges és hosszú éveket képesek lehúzni egy klubnál. Megnéztük kik az európai topligák leghűségesebb játékosai.

Mi kell egy SUP túrára?

Mi kell egy SUP túrára?

Deszka és lapát – ez elég ahhoz, hogy elkezdhesd a SUP gyakorlását.