Mi az és mikor érdemes beütődübelt használni?

Akik napi szinten téglával, fával, esetleg gipszkartonnal dolgoznak, azoknak teljesen nyilvánvaló, hogy mikor és miért érdemes beütődübelt használni.
Mi az és mikor érdemes beütődübelt használni?

A dübelezés egyes munkafolyamatok esetén nagyon fontos. Korábban ezeket tipliként emlegették, azonban a modern építőipar már dübelként említi őket. A tipli név magyar, míg a dübel német, így a kettő között semmi különbség nincsen.

Ebben a cikkben viszont arról írunk részletesebben, hogy mikor érdemes ezt az eszközt használni, valamint kitérünk arra, hol és milyen formában történhet a beütődübel vásárlása.

Mi a beütődübel?

A barkácsüzletek és webáruházak manapság már számtalan féle és fajta tiplit kínálnak, viszont nagyon fontos, hogy ezek kapcsán egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szerkezethez milyen típust, anyagot és méretet használunk. Az építőanyagok ugyanis nemcsak kemények, hanem puhák, üregesek, illetve porózusak is lehetnek. Ezek mindegyike speciális megoldást igényel.

A beütődübel egy olyan tiplifajta, amely tartalmaz egy acélszöget vagy speciális csavart, persze a műanyag külső borítás mellett. Ezt kizárólag kalapáccsal lehet a helyére ütni, ezáltal tulajdonképpen csak egy kis előfúrásra van szükség, majd jöhet az ütés. A műanyag ezt követően a perforációk mentén deformálódik, így tökéletes fogást biztosít az anyagon belül.

Több méretben kapható, így a felhasználás függvényében kell választani. Hogy mire van szükség, leginkább az határozza meg, hogy mekkora az a súly, amit meg kell tartania. Nem mindegy, hogy mennyire mélyen fogja a rögzített szerkezetet, sok esetben jóval hosszabb dübelre van szükség, főleg az Ytong falban.

Mikor jó megoldás?

Nem is gondolnánk, hogy mennyi munkafolyamathoz lehet praktikus megoldás a beütő dübel. A legtöbbször azonban a gipszkarton esetében jön szóba, emellett pedig egyéb álmennyezeti panelekhez, falburkolatokhoz, valamint szegélylécekhez is gyakran alkalmazzák. Sőt, jó megoldásnak bizonyulnak fagerendákhoz és ablakszerkezetekhez egyaránt.

Hozzá kell tenni, hogy bár beütéssel mennek a helyükre, a fejük hornyolt, tehát amennyiben arra van szükség, a megfelelő bitfejjel a csavarokat tovább is lehet feszesíteni. Emellett vissza is lehet őket csavarni a helyükről.

Miért előnyös beütődübelt használni?

Az egyik legnagyobb előnye, hogy jóval gyorsabb vele a munka, mint a többi eszközzel. A legtöbb munkafolyamat felgyorsítható, hiszen míg a hagyományos csavarok esetében nem, addig itt mindent készen kapunk. Nincs szükség hozzá semmilyen gépre, csak egy sima kalapács és már kész is.

Összegezve

Most már talán nem meglepő, hogy miért kerültek ennyire előtérbe az utóbbi időkben a beütődübelek. A más néven tipliknek hívott kellékekkel gyorsabb és hatékonyabb a munka, cserébe ugyanolyan strapabíró, mint a többi eszköz.

Kapcsolódó cikkek

Mi az és mikor érdemes beütődübelt használni?

Mi az és mikor érdemes beütődübelt használni?

Akik napi szinten téglával, fával, esetleg gipszkartonnal dolgoznak, azoknak teljesen nyilvánvaló, hogy mikor és miért érdemes beütődübelt használni.