Mit érdemes ropogtatni? Íme, a legérdekesebb tények a magvakról
Dió
Valójában nem is mag. Gazdag Omega-3 zsírsavakban, amelyeket a test nem tud önmagának előállítani, ezért a keringésre is jó hatással van. A dió a salátában, de kenyérbe sütve is kifejezetten ízletes.
Makadámdió
A magvak királynőjének is nevezik, és tele van telítetlen zsírsavakkal. Jótékonyan befolyásolhatja a koleszterinszintünket. Ráadásul rézben gazdag, ami a kötőszövetek egészségét segíti.
Kesudió
A kesufa gyümölcsének magja kiváló proteinforrás, ezért a vegán konyhában is előszeretettel alkalmazzák a különböző szószok alapanyagaként, illetve a sajt helyett.
Mogyoró
Gazdag a tápanyagokban, a rostokban és a B6 vitaminban, ami az egészséges anyagcseréhez és az idegrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen. Remekül passzol a sütikhez, de a reggeli müzlinket is feldobhatjuk vele.
Pekándió
Valójában csonthéjas gyümölcs, amely tele van az izmok megfelelő működéséért felelős magnéziummal. Emellett vasat tartalmaz, ami sikeresen veszi a fel a harcot a fáradtsággal. Sütiben és pitében is ízletes.
Földimogyoró
Nem a magok, hanem a hüvelyesek közé tartozik! Tartalmaz Omega 3-zsírsavakat, igaz, nem olyan mennyiségben, mint a “valódi” magvak. Ennek ellenére is finom, akár pácot készítünk belőle, akár ázsiai ételek, például curry vagy pad thai összetevőjeként használjuk fel.
Galambos Dániel