A világ legrégebbi szövetei és textíliái

Több ezer éves textíliákat őriznek múzeumok és régészeti ásatások szerte a világon. A legrégebbi szőtt szövetek némelyike lenből készült, amely a len növényből származik. Ez a szövet hűvös tapintású, sima és puha. Többszöri mosással még puhábbá válik. Kevés a rugalmassága, és törik, ha állandóan hajtogatjuk és vasaljuk. Ez az anyag nagyon érzékeny a kifakulásra és a penészedésre is.
A világ legrégebbi szövetei és textíliái

A világ legrégebbi textíliáit az Alpokban találták. A svájci Morvaország régió régészei olyan kifinomult szövetek lenyomataira bukkantak, amelyek körülbelül 28 000 évvel ezelőttre nyúlnak vissza. Ezek a leletek arra utalnak, hogy a textiltechnológia sokkal korábban kialakult, mint azt korábban hitték. Más ősi európai textíliák, például az alpesi tavakban találtak, a feltételezések szerint akár 3000 évesek is lehetnek. A szövött kelmék mellett a régészek Peruban már i. e. 12 000-ből származó kötéldarabokat is találtak. Sőt, olyan királyi bíborral festett foszlányokat is feltártak, amelyek 3000-kétezer évesek. A Közép-Ázsiában feltalált ősi eljárással készült tartánszövés pedig további 2500 évre nyúlik vissza.

A világ egy másik legrégebbi textíliáit a Dzudzuana-barlangban fedezték fel az egykori szovjet államban, Grúziában. A kutatók a barlangból származó szőtt lenszálakat 30 ezer és 36 ezer évvel ezelőttre száítják. A Catalhoyuk-i lelőhely felfedezése azt mutatja, hogy az emberek már i. e. 6700-ban elkezdtek különféle szöveteket használni. Egyes tudósok úgy vélik, hogy a térségben élő emberek válogatott pamut- és más szálakat használtak.

Másik legkorábbi ismert textíliákat egy közép-törökországi neolitikus régészeti lelőhelyen fedezték fel. A kutatók úgy vélik, hogy ezeket a helyi tölgyfák rostrostjából szőtték, amely a külső kéreg alatti rostos réteg. Az anyagot még ma is használják szövéshez, és hihetetlenül ősi anyagnak tartják. A tanulmányt egy nemzetközi szakértői csapat, köztük a Berni Egyetem tudósai végzik. Az eredmények pedig mindannyiunkat meglephetnek.

Köszönjük az 1000 textil segítségét a cikk elkészültében!

Kapcsolódó cikkek

A világ legrégebbi szövetei és textíliái

A világ legrégebbi szövetei és textíliái

Több ezer éves textíliákat őriznek múzeumok és régészeti ásatások szerte a világon.