Pincér vagy felszolgáló? Melyiket és miért éri meg tanulni?

Vajon mi a különbség a pincér és a felszolgáló között? Van éles határ a munkakörökkel kapcsolatban? Most minden kiderül!
Pincér vagy felszolgáló? Melyiket és miért éri meg tanulni?

A pincér tulajdonképpen felszolgáló, a megnevezéseket a vendéglátó egységek választják amikor a pincért felszolgálónak hívják vagy fordítva. Mindkettő megnevezés ugyanarra a nem könnyű munkára vonatkozik. Exkluzívabb helyeken inkább a felszolgáló kifejezést használják, hiszen azt gondolják, hogy egy jó felszolgáló ránézésre képes az ízlését is kitalálni a vendégeknek, megérezni a vendégek elképzelését. Vannak akik azt gondolják, hogy a felszolgáló degradáló mert benne van a szolga szó, mások a pincért érzik az egyszerűsége miatt kisebbrendűnek.


Hányféle pincér van?

Nagyon sokan el sem tudják képzelni, hogy nem csak egyféle pincér van. Többféle szerepkörben kell maximálisan teljesítenie egy pincérnek. Az sem mindegy, hogy hol dolgoznak, étteremben, szállodában vagy egy hajón.

Ennek megfelelően megkülönböztetünk:

● éttermi pincért

● hajópincért

● főpincért

● fizető pincért

● reggeliztető pincért

● szobapincért

● segédpincért

● helyettesítő pincért

● kávépincért

● italpincért

● étkezőkocsi felszolgálót

Vannak olyan helyek ahol a főpincérek felett álló menedzserek vagy menedzser aszisztensek állnak, ők irányítják a felszolgálást az étteremben. Természetesen nem mindenhol különül el ennyire a beosztás.

A főpincérek a saját területükön felelnek az előkészítésért, felveszik a rendelést, elkészítik a számlát, fizettetik is a vendéget. Ők akár a vendég asztalánál is tevékenykedhetnek, szervíroznak, szeletelnek, ételt készítenek. A segédpincérek viszont csak a vezető pincér irányításával végezhetik a feladatukat. Elsősorban az előkészületekben vesznek részt, asztalhoz viszik az ételt, letakarítják az asztalt. Azonban ez a pincér rangsor ösztönzően tud hatni a szakmát kezdőknek, mert látható az előrelépési lehetőség.

Külföldön is van pincér rangsor?

Amerikában és Franciaországban kifejezetten szigorúan veszik a rangsort. Külföldi munkavállalásnál alulról a segédpincér pozícióból kell kezdeni. A kinti éttermekben a felszolgálás csapatmunka, ahová be kell tudni illeszkedni, azonban a maximalizmus minden esetben megtérül, ahogy a szakma iránti alázat is.

Magyarországon azonban ez a fajta csapatszellem még csak gyerekcipőben jár.


Melyek azok a dolgok amelyeket a pincéreknek fejből kell tudni?

- az étel és itallapot,

- az ételek elkészítési módját,

- az étteremben használatos összes eszközt ismerniük kell,

- használni is tudniuk kell ezeket az eszközöket,

- sok olyan tevékenységet és tudásanyagot kell elsajátítaniuk a tanulmányaik során amelyre nem képes mindenki.

Barista, pincér szakmai képzések Budapesten a Bols Mixer Akadémián, három hét alatt elvégezhető tanfolyamokon, hetente egy alkalommal, egész napos képzés keretében vagy ahol még magántanulóként, egyéni órarendben is elvégezhetők a pincér tanfolyamok.

Pincérként akár éttermet is nyithatunk, a cégalapításban és székhelyszolgáltatásban a logosz lehet segítségünkre.

Összegezve

Összességében a pincér vagy felszolgáló munkával kapcsolatos feladatait nézve, megállapítható, hogy sokféle feladathoz kell érteniük és éppen ezért nem elég csak egyféle képességekkel rendelkezni, nagyon összetett a munkájuk. Természetesen az emberismeret is sokat tud jelenti ebben a szakmában is.

Kapcsolódó cikkek

Pincér vagy felszolgáló? Melyiket és miért éri meg tanulni?

Pincér vagy felszolgáló? Melyiket és miért éri meg tanulni?

Vajon mi a különbség a pincér és a felszolgáló között? Van éles határ a munkakörökkel kapcsolatban? Most minden kiderül!

Népszerű képzések 2023-ban

Népszerű képzések 2023-ban

Amikor valaki szakmát tanul, általában két dolog szokott fontos lenni, e kettő között kell dönteni.

Országok, ahova költözhetsz, ha csak angolul tudsz

Országok, ahova költözhetsz, ha csak angolul tudsz

Szeretnéd tudni, hogy hova érdemes költöznöd, ha valóban biztonságban szeretnéd érezni magad nyelvismeret tekintetében? Ebben a cikkben eláruljuk.